Dapur, Wanita & Anda!


Zaman sekarang, susah sangat wanita-wanita dan anak-anak bujang nak gunakan dapur sebaik-baiknya...
sebabnya zaman sekarang, kebanyakan wanita adalah wanita bekerjaya so mereka tak de masa sangat nak luangkan masa ke dapur akibat kekangan kerja yang melambak... balik rumah dah penat kan?


tapi bagi pendapat saya kan, tanggungjawab dan lumrah seorang wanita, memang kena masak kat rumah.. sebabnya, masakan air tangan isteri atau ibu boleh mengeratkan silaturrahim dan tambah kasih sayang antara family tu sndiri... koman-koman pun kalau orang pmpuan nie tak boleh masak, mmg terpakse beli je kan, at least kalau boleh makan la sama-sama.. nie pun satu lagi alternatif lain untuk mengeratkan hubungan kasih sayang antara keluarga....tidak pun, sekali sekala orang lelaki memasak apa salahnya.. time hari bekerja isteri masak, suami tolong... hari minggu, suami masak, isteri tolong...




lagi satu, peranan suami @ orang lelaki, bantulah ibu @ isteri di dapur, msti si ibu @ isteri rasa sangat dan tersangatlah happy dan dihargai tengok orang yang dia sayang ada skali waktu die masak... Ala, lagipun membantu isteri di dapur nie pun salah satu sunnah Nabi s.a.w.. waktu makan pun sama jugak... Berjemaah jugak time makan ok!... ^_^


kalau saya la kan, saya suka masak sorang-sorang.. tapi saya nak jugak tengok, orang yang saya sayang makan dengan seleranya masakan saya tu.. yela, kena fikir jugak, memasak nie penat, kalau kite tak makan, kecik hati orang yang memasak...


so, kepada wanita, rajin-rajinkanlah diri anda untuk memasak.. untuk lelaki pulak, rajin-rajinkanlah membantu wanita.. semestinya, keberadaan anda di sisi orang tersayang, menambah erat hubungan dan kasih sayang... kalau ada dapur dekat rumah tapi jadi tempat perhiasan je buat ape kan...

lagi satu, kepada orang bujang, belajarlah memasak!! tak kira la lelaki @ wanita.. dua-dua kena ade peranan yang sama.. termasuk lah saya sendiri... huahuahua!!!


~~~Tips kebersihan dan masa : kalau korang nak cepat, sediakan bahan-bahan untuk masak awal then waktu tengah memasak sambil-sambil tunggu ikan siap goreng atau tunggu sup tengah mendidih, kemas dan basuh terus alatan yang korang guna sebelum masak tadi... mesti lebih cepat siap keje... xperimen nie memang saya guna selalu dan ternyata berkesan.. selamat mencuba!!

-Aleya-

2 comments:

ketikketok said...

".. to love is to care, to care we must share..."
get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000

Diana said...

Lelaki dan wanita saling bergantungan. Apa yang penting kerjasama :)