Salam!
Rakyat Malaysia mewah betul dengan makanan kan? Setiap kali makan, menu lain-lain. Dan kalau tengok dalam bekas sampah di rumah, kebanyakannya ialah sampah basah. Yang terbuang tu semua melibatkan kos, bukan saja duit tapi juga tenaga kita, minyak kereta dan masa.
![]() |
Amboi, selori makanan jadi sampah! |
So kali ni saya nak share tips dengan anda macam mana nak jimatkan pembaziran dan pembuangan makanan yang banyak tu!
1. Jadi Pembeli Bijak!
- rancang menu dan beli bahan ikut menu yang kita pilih dan tulis senarai barang
- beli barang kering secara borong untuk dapatkan harga rendah dan minimumkan penggunaan pembalut
2. Tengok Tarikh Luput!
- pilih yang tarikh luputnya lambat lagi
- guna sistem FIFO (First In First Out) untuk makanan dalam tin atau makanan kering
- jangan terus buang yang dah tamat tarikh luputnya. periksa dulu elok atau tak. kalau masih elok, boleh makan lagi.
![]() |
Bekukan makanan yang tak habis! |
3. Penuhkan Freezer!
- lebihan makanan macam sup atau kuah boleh dibekukan untuk digunakan lain kali
4. Makan Dalam Kuantiti Kecil
- saiz makanan kecil boleh mengelakkan kita membazir.
- minta separuh hidangan makanan di restoran
- bawa pulang lebihan makanan yang tak habis
5. Jadikan Baja Kompos
- sampah buah, sayur, makanan, ikan dan daging boleh dibuat baja
- untuk buat baja kompos, lihat SINI
6. DONATE!
- beri makanan yang anda (ter)beli banyak dengan jiran dan kawan atau ke rumah amal yang memerlukan.
Ha..kan dah ada idea untuk jadi eco-friendly dan berjimat. Apa kata anda pula?
No comments:
Post a Comment